Titulni obrazek

S nerovnováhou hormonálního systému se potýká v dnešní době mnoho žen.
Za všemi procesy biologického života stojí pohlavní hormony Estrogeny a Progesteron.
Pokud jsou tyto hormony v rovnováze , cítíme se silné a schopné zvládnout cokoliv.

Když ale naše tělo zaznamená nerovnováhu, mohou se projevit potíže jako přibývání na váze, bolesti hlavy, kloubů, svalů, zadržování tekutin, suchá sliznice pochvy , noční pocení, návaly, bušení srdce, nespavost, podrážděnost, úzkost apod.

V naší společnosti lékaři víc, než je zdrávo na tyto obtíže předepisují syntetický estrogen.
Mají za to, že výhody jsou větší než riziko. To bohužel platí jen krátkodobě. Po pěti letech užívání syntetických estrogenů se zvyšuje riziko rakoviny dělohy a prsou o 30-50%. Vhodnější je tedy nejprve vyzkoušet přírodní prostředky a umělé hormony nechat, až když vše ostatní selže.

Co tedy použít na harmonizaci hormonálního systému?


Vyzkoušejte "hormonální" éterické oleje.
- jedná se o oleje, které obsahují látky blízké lidskému progesteronu nebo slabým estrogenům.

Šalvěj - spolu s fenyklem je jediným zdrojem progesteronu v našich končinách, proto by měla být první volbou, zvláště při hormonální nerovnováze spojené se stresem, nerozhodností , proměnami nálad, melancholií, úzkostmi a depresemi. Působí jako celkové neurotikum, uklidňuje mysl a napětí.

Fenykl - funguje jako estrogenový adaptogen - při nedostatku estrogenu jeho hladinu zvyšuje, při přebytku snižuje. Má silné odvodňovací a detoxikační účinky, skvěle se hodí pro lymfatické masáže a ošetření celulitidy. Je vhodný pro lidi se sklonem k přílišnému přemýšlení a analyzování. Dodává odvahu vyjádřit své myšlenky a emoce, zatlačované do podvědomí.

Geránium - je bohatá na fytoestrogeny a silně stimuluje ženskou energii. Pomáhá při návalech, bušení srdce, stresu, podrážděnosti a nespavosti. Je ideální pro perfekcionistky, ženy, které na sebe neustále vyvíjejí tlak ve snaze být dokonalé. Pomáhá uvolňovat mysl, konejšit vzrušení, odstraňovat frustraci a podrážděnost. Posiluje ženskou tvořivost v intelektu. Vhodná především pro ženy jejichž racionalita a sebeovládání upírají místo citům a dojmům.

Myrta - je rovněž bohatá na estrogeny. Je účinná při bolestech hlavy, nespavosti a návalech horka. Lze ji použít i při návykovém sebedestruktivním chování. 

Řebříček - patří také mezi kvalitní zdroj fytoestrogenů, zejména když klesá hladina estrogenů při vynechání menstruace, v menopauze nebo při odstranění vaječníků. Mimo to podporuje játra, tlumí bolest svalů a kloubů a pomáhá vyjádřit emoce. Tento olej se hodí na potlačený a hluboce skrytý hněv a roztrpčení. Je nejvhodnější pro ty, jejichž pocity zlosti a zuřivosti jsou podvědomě spojeny s emocionálními újmami a zranitelností. Lidem , kteří se obvykle stahují do obrany dovoluje vybouchnout a ulevit slzám.

Meduňka - z hormonální stránky patří díky vysokému obsahu fytoestrogenů mezi nejúčinnější. Navozuje pocit vyrovnanosti a štěstí, hluboce zklidňuje a pomáhá při šoku, je proto vhodný i po gynekologických operacích. Je účinný při depresi , zejména u osob emocionálně citlivých, které dobře nezvládají tlak.

A jak éterické oleje používat?

Éterické oleje se, až na výjimky, nesmí používat neředěné na kůži. Vždy je před použitím smíchejte s nosným olejem. 

Doporučují se za studena lisované rostlinné oleje jako např. mandlový, slunečnicový apod.. 

Oleje také můžete nakapat do difuzéru, aromalampy, případně použít inhalační tyčinku.

Pokud si chcete vychutnat horkou koupel, smíchejte silice s hydrofilním olejem (též se nazývá sprchový či koupelový) a přimíchejte do koupele.  Namísto hydrofilního oleje můžete také použít med, tučnější mléko, smetanu nebo například sůl z Mrtvého moře. Pokud byste použili éterické oleje neředěné, budou plavat na hladině a mohou pokožku popálit.

Dávkování olejů

- na masáž    7- 10 kapek na 25 ml.

- difusér         3 - 5 kapek na 100 ml.

- aromalampa 5-15 kapek podle velikosti místnosti.

- koupel - na celkovou koupel je to 8-15 kapek, na částečnou koupel 5-8 kapek.