Účinky

  • Jírovec působí protizánětlivě, tlumí i odstraňuje otoky, zvláště lymfatické. Květy a plody zlepšují funkci nadledvinek a brání vzniku edémů.
  • Příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn. Proto je také využíváme při léčbě hemoroidů, bércových vředů, křečových žil, při zánětu žil, chronické žilní nedostatečnosti (CVI), při výskytu trombózy, doporučuje se na lámavost cév, sklerotizaci cév apod. Ovlivňuje také poruchy periferního prokrvování (studené nohy, fialové ruce) i poruchy prokrvování koronárních cév na psychogenním podkladě. Kaštan je vhodný i na rychlejší vstřebání krevních podlitin a modřin.
  • Doporučuje se na noční křeče v nohou, tvz. „těžké nohy.“ Je vhodný na bolavé klouby a artritidy.
  • Zlepšuje též prokrvení orgánů a podle všeho podporuje normalizaci hladiny cholesterolu v krvi, čímž pomáhá při cukrovce a jaterních potížích.
  • Kaštan pozitivně ovlivňuje i některé formy migrény.
  • Přípravky z kaštanu mají i mírně antisklerotický účinek, takže se používají i k prevenci některých druhů onemocnění.

Formy

Čaj z květů se používá zevně při léčbě kožních zánětů a menších popálenin. Z květů můžeme též macerací v 65% lékárenském denaturovaném lihu připravit výborné mazání.

Bylinku obvykle do směsí nepřidáváme, zejména ne plody. Do čajů na léčbu prostaty je vhodné přidávat kaštanové listy.

Všechny rostlinné části kaštanu můžeme používat zevně, například pro přípravu kloktadel či mastí.

Směs stejných dílů kaštanové, routové a jinanové tinktury se považuje za výbornou prevenci mnohých neduhů a využívá se i jako podpora při léčbě náhlé příhody mozkové. Tuto směs podáváme zpravidla 4 krát denně po 20 kapkách, které doporučujeme zapít pohárem pravého zeleného čaje.

Nežádoucí účinky

Všechny kaštanové rostlinné části jsou mírně toxické a mají vliv na funkci hormonů nadledvinek, a proto musíme při jejich užívání dodržovat určité zásady opatrnosti. Nejlépe je kůru občas přerušovat, jak je uvedeno výše.

 

Kaštanový elixír

Budete potřebovat: 60 ml alpy /francovka/
2 kaštany

Příprava: Vezměte uzavíratelnou sklenici, nalijte do ní alpu. Oloupejte kaštany, rozkrojte je na 4 díly a vložte do sklenice s alpou, nechte 30 dní uležet. Každý den, pokud vám to situace umožní, lahev protřepejte. Po 30 dnech přeceďte a slijte zpět do původní lahvičky.  Elixír je připraven. Během roku ho můžete použít.

Použití: Na uvolnění svalů po lyžování, namáhavé túře, cvičení apod. Svaly se uvolní a další den nebude po námaze ani stopa. Tímto elixírem můžete ošetřovat klouby, otoky, křečové žíly. Pokud máte migrénu, naneste elixír na tampon a masírujte krční páteř směrem k hlavě, otřete taky místo, které se nachází na hlavě u spánku směrem k vlasovému porostu. Úleva se dostaví v podstatě ihned.

 

Pomoc v kapse

Pokud trpíte bolestmi kyčlí, kolenou nebo máte rýmu, dejte si jeden nebo více kaštanů do kapsy. Kaštany se využívají nejen v lidovém léčitelství, ale traduje se o nich, že mají magickou moc. Ženy, které chtějí otěhotnět, by měly lesklý plod jírovce nosit v kabelce. Pokud vás čeká důležitá schůzka jednání nebo zkouška ve škole, kaštan v kapse vás zbaví stresu a dodá sebevědomí.

 

Ustelte si na nich

Bolí vás záda, jste nastydlí? Nejčastější babskou radou je nasbírat si tolik kaštanů, kolik je vám let, a jeden navíc /nemusíte je nutně sbírat vy/. Ty pak vložte do plátěného pytlíčku, zašijte a dejte pod polštář. Měli byste na nich poctivě spát až do prvního jarního dne. Kaštany totiž do sebe nasávají veškeré škodliviny z těla. Kaštany vám také uleví při křečových žílách, revmatismu, bolestech hlavy nebo i při zánětech močových cest.

 

Kaštanová tinktura

Tinkturu by rozhodně neměly užívat děti, dále těhotné a kojící ženy a podle některých bylinářů ani lidé, kteří mají problém s játry a ledvinami. Doporučujeme zkonzultovat užívání tinktury s odborníkem.

Nasbíráme dostatečné množství kaštanů (podle toho, jak máme velké sklenice, které budeme plnit).
Kaštany nakrájíme na čtvrtky, můžeme je ale také nakrouhat na elektrickém kráječi – tinktura pak bude účinnější. Pokud chceme dosáhnout maximálního účinku, kaštany oloupeme a pak nakrájíme na čtvrtky nebo nakrouháme pomocí kráječe. Anebo si můžeme dát tu práci a oloupané kaštany nastrouhat. /Chceme-li vyrobit tinkturu na vnitřní použití, je třeba kaštany oloupat v každém případě/.

Nakrájenými či nastrouhanými kaštany naplníme vhodnou skleněnou nádobu a zalijeme je 40% bílým alkoholem (např. vodkou) Necháme stát 14 až tři týdny. Nádobu každý den opatrně protřepeme.

Pak tinkturu scedíme, nejlépe přes nebarvené bylinkářské plátno, do uzavíratelné nádoby.

Zevní užití

Tinkturu můžeme použít jako mazání při žilní nedostatečnosti – tedy například na křečové žíly.

Vnitřní užití

Na podporu žilního systému můžeme vyzkoušet tinkturu ve formě kapek. Doporučujeme začít na dávce 15 kapek dvakrát denně. Tinktura ovlivňuje činnost nadledvinek, proto je nutné dodržovat pauzy v užívání. To znamená užívat tinkturu 2 měsíce, a pak zařadit měsíční pauzu.

 

Gel na křečové žíly

3 dcl tinktury z kaštanů
1 a půl vrchovaté čajové lžičky agar-agaru /prášková želatina z mořských řas, k dostání v prodejnách zdravé výživy/
olivový olej

Nejpříjemnější formou mazání na křečové žíly je určitě gel. Potřebujeme na něj alespoň 3 dcl kaštanové tinktury. Přelijeme ji do kastrůlku a přidáme jednu a půl čajové lžičky agar-agaru, přivedeme k varu a tři minuty mícháme. Pak tekutinu nalijeme do vyšší nádoby vhodné na mixování a necháme ztuhnout. Poté začneme mixovat a po troškách přidáváme olivový olej tak, aby měl gel konzistenci, která se dobře roztírá. Hotový gel skladujeme ve skleněné uzavíratelné nádobě v lednici.

Budeme-li chtít podpořit účinek tohoto mazání na křečové žíly, můžete přidat pár kapek esenciálního oleje – doporučujeme citrus nebo levanduli.

Skořicový esenciální olej do gelu přidejte, pokud byste chtěli namasírovat například unavené svaly nebo proti celulitidě. Na křečové žíly ale tento olejíček vhodný není.

A na bolavé či ztuhlé svaly za krkem zkuste přidat pár kapek skořice či rozmarýnu.

Titulni obrazek